banner3.jpg

Betreft: Sociëteit "De Wandelgang”

Beste Wandelgangers en -gangsters,

In een uitnodiging wordt u al vaak genoeg getrakteerd op de uitdrukking ‘natje en droogje’ en normaliter vermijden we dan ook de belofte u van een natje en een droogje te voorzien, maar gezien de klimatologische omstandigheden van de laatste tijd en de Haringparty waar we u voor uitnodigen, is het refereren aan die uitdrukking voor één keertje wel op zijn plaats. 

Leergierig als u bent, stelt u het vast op prijs dat we even zijn nagegaan waar hij vandaan komt. Het was onze eigen 16e-eeuwse schrijver Gerbrand Bredero die de uitdrukking als eerste gebruikte in een omschrijving van de gemiddelde bezoeker van de 16e-eeuwse "In den Wandelchangsken”: "Hy mach sijn drooghjen wel, ende sijn natjen niet qualijck.”

U ziet het, er is weinig veranderd de afgelopen 500 jaar. We hebben geen bronnen gevonden van een toenmalige Haringparty, maar er zijn aanwijzingen genoeg dat ook toen al sprake was van een legendarisch goede sfeer .
Want het ‘droogje’ dat we u bieden tijdens de seizoenafsluiting van "De Wandelgang” heeft een nat leven achter de rug. U begrijpt het al: terwijl u dit leest, stelt een hele school haringen zich enthousiast beschikbaar om de Haringparty van "De Wandelgang” op te luisteren. 

We sluiten het seizoen 2010/2011 van "De Wandelgang” af vol optimisme voor de herrijzenis van de sector. Het was hopelijk het laatste jaar van een diepe depressie, en er waren stremmingen, hoog water, laag water, ijs en grote droogte – kortom het was een echt binnenvaartjaar met ups-and-downs.

We zien elkaar daarna weer in "De Wandelgang” op 15 september, dus alvast u een prettige vakantie toewensend met veel ‘natjen en drooghjen’, maar voor het zo ver is, bent u…

…natuurlijk weer meer dan welkom op de Haringparty in "De Wandelgang” in het ARA-hotel in Zwijndrecht op donderdag 16 juni. (aanvangstijd is 17.00 uur, officieel einde 21.15 uur)


Ad Kriesels
Ad Kraai

Ruud de Jong

Hét netwerk voor de binnenvaart.