banner3.jpg

Foto van de maand

Foto: Johan de Witte

Door Johan de Witte

Het jaar is nog jong als De Wandelgang Nieuwjaarsparty 2020 aan boord van de Emily Brontë van Scylla op gang komt. Aan de entree verwelkomt het bestuur haar feestelijk geklede gasten. Had de naamgeefster van deze Rhinecruiser nog kunnen meekijken zou ze zich over de robes, kostuums en chic hebben verbaasd. In de tijd van de schrijfster -1818/48- waren het fluwelen kuitbroeken, laag uitgesneden korsetten of hoepels onder de rok. Anno 2020 moet het slank, strak en eigentijds. Say yes to the party dress!


Voorzitter Dirk Jan Bezemer hield zijn traditionele strakke speech en wenste namens De Sociëteit Wandelgang alle aanwezigen een geweldig jaar, veel geluk en gezondheid voor 2020. Hij verheugde zich met de komst van zoveel leden en vrienden. Als vooruitstrevend eigentijdse maritieme club die gaat voor sfeer en functie, meldde het voltallig bestuur blij te zijn met nieuwkomers. De teller staat op 510 leden meldde Bezemer! Hij sloot af met een klap op de bel ofwel belletje. De grote WDG Bel staat bij een gewaardeerd lid van de Wandelgang die hem koestert en poetst. De champagne voor een toast ging rond, proost op ‘t nieuwe jaar, langszij de bar!


In de Wandelgang

Even ver van natte- en drogelading of agrariërs op de autobaan. PFAS stikstof en uitstoot moeten van de baan, de Brexit komt eraan. Politiek lijkt in Den Haag, laveren naar een dik pensioen of graaien in de kas. Onze tijd verandert snel, de tijd vliegt van de wijzers, nooit staat ze ook maar even stil. Energie transitie. Adieu mijn de oude trouwe diesel.

Daarvoor laat Zandvoort weer wat fijn-stof opwaaien. Ach jongens, wat is een zeehaven en vergroening nou helemaal zonder binnenvaart. “Kom laat de dagelijkse gekte nu eens even voor wat het is, we gaan dineren!”


Egards aan het WDG team 

Dat B.A.M. Van Welzenes beloofde zijn speech kort te houden en dat de contributie hetzelfde als voorgaande jaren zou blijven, mocht rekenen op volledige instemming en kreeg een donderend applaus. Alle egards naar de penningmeester en zijn behoudend team. En dat in een tijd als deze waar het geld tegen de plinten klotst en er onder andere 2/5 procent meer in het loonzakje zit, echter de publieke zorg kant noch wal raakt, het boodschappenmandje plus BTW 3 procent duurder is geworden en bijvoorbeeld de levering van een nieuw schip twee jaar geduld vraagt. Plus of min, leg het maar uit.


Ontwijnen

Met dit eigentijdse begrip in ons groene boekje ving Welzenes onvoorwaardelijke aandacht. De vermoedelijke betekenis klinkt verontrustend, niettemin is ‘Ontwijnen’ heel wat anders dan stikstof in de lucht, het riekt naar een langer alcoholvrij leven, zonder saai of ongezellig te worden. Hoe het gezelschap het ‘Ontwijnen’ ook interpreteerde, het praktiseren ervan werd nog even uitgesteld.

‘Onze’ Aalmoezenier heeft geen recept, wel heeft hij humor, zaait welzijn en verbinding.
Van Welzenes besloot met veel geluk en vrede toegewenst, veel liefde voor elkaar, aandacht voor uw naaste dan wordt het een prachtig jaar.

Hét netwerk voor de binnenvaart.