De Wandelgang

Een petit comité ging zich hierover buigen, bestaande uit Ruud de Jong, Klaas Vos en Michel Gonlag. Begonnen werd in de kelderbar van de Nedlloyd sociëteit in het Scheepvaartkwartier.Hoewel de maandelijkse opkomst een wat wisselvallig karakter had, waren het stuk voor stuk geslaagde bijeenkomsten. Vooral dat informele sprak aan. Aanvankelijk waren het vooral de vertegenwoordigers van de binnenvaart die frequent De Wandelgang bezochten, maar allengs kwam ook de ondernemende binnenvaart op de derde donderdag van de maand graag buurten. In januari 1997 kreeg De Wandelgang – intussen verplaatst van de kelderbar naar de eerste verdieping – een wat meer officiële status en een heus bestuur, bestaande uit Ad Kriesels, Ad Kraai en Ruud de Jong. Een dik jaar later werd De Wandelgang zelfs een stichting, met statuten en (betalende) leden. Iedereen die de binnenvaart een warm hart toedraagt, was welkom in de sociëteit.

Dat warme hart is uiteraard ook toevertrouwd aan de toeleveranciers van nieuwe en reparerende schepen, en tot op de dag van vandaag is het mogelijk om tijdens één sociëteitsbezoek een compleet schip samen te stellen (op papier dan, dat begrijpt u wel). De locaties wisselden door de jaren heen, het lijkt een beetje op morse: kort in Lommerrijk, Hillegersberg, lang in het ARA-hotel in Zwijndrecht en kort in de Veerhaven in Rotterdam,  daarna The Boathouse, en daarna, eveneens aan de Kralingse Plas, de bijeenkomsten voort te zetten  in Restaurant "De Tuin". In verband met de toenemende files en de parkeerproblemen heeft het bestuur besloten om weer terug te keren naar Zwijndrecht waarbij als locatie is gekozen voor Waal Restaurant in Heerjansdam.

Het oorspronkelijke bestuur bleef heel lang aan, eigenlijk verwachtte niemand meer dat die ooit zouden vertrekken, maar eind 2014 werd bekend dat zich een nieuw bestuur had gemeld bij De Wandelgang, bestaande uit Dirk-Jan Bezemer, Els Oosse, Robbert Klaverdijk, Alexander Wanders en later kwamen ook Jan Struijk en Twan de Goeij erbij. Zomaar een nieuwe generatie, die de sociëteit toch een ander aangezicht gaf. Een beetje meer moderne aanpak, actief in de (sociale) media en klaar voor een lange periode vol geslaagde bijeenkomsten in De Wandelgang.

Hét netwerk voor de binnenvaart.